CE ESTE STRESUL ?

O scurta si rapida afirmatie face ca stresul sa aiba doua mari cauze :
O cauza externa se refera la toti factorii de mediu in exprimare extrema, caldura, frigul, umiditatea, uscaciunea, lumina, intunericul.

De exemplu intunericul poate sa stimuleze secretia de melatonina si aici prea mult intuneric e prea mult, la fel si secretia de melatonina.
Frigul extrem la fel si expunerea timp indelungat la frig declanseaza reactii fiziologice care pun in pericol celelalte functii necesare intretinerii conceptului de fiziologie optima.

Caldura si ceilalti factori de mediu la fel.
Cauza interna se refera la fiziologia interna a organismului raportat la reactia fata de hrana noastra cea de toate zilele, mancare, bautura, cantitate, calitate.
Dar o cauza interna e si ceea ce, cum gandim si aici e la fel cu cantitatea si calitatea. Aici psihosomatica abunda cu teorii, unele fascinante prin adevarul care poate fi revelat, altele cazand in derizoriu prin afirmatiile cu caracter absolut enuntate cu caracter de legi care nu sunt negociabile.
O fi gresit sau nu , nu comentam.
Avem insa datoria de a alege calea de mijloc, moderatia nefiind o lege pe care sa o impunem lasand fiecaruia dintre noi libertatea alegerilor.

Insist sa spun ca nu e adevarat ca suntem ceea ce mancam !
Suntem insa ceea ce mancam, cat, cand mancam, ce mancam, de ce mancam s.a.m.d.

Daca ne asumam alegerile noastre, factorii de declansare a tot ce inseamna dezordinea, stresul, ca si cantitate, devine negociabil.
Despre calitatea lui, ne abtinem.
Alegem in cunostiinta de cauza, ne asumam !
Fiecare pentru el.

 

Leontin Florian Nedelcu