Terapia Craniosacral

Ce este terapia CranioSacrala?

In timp ce validitatea ritmurilor cardiovasculare si respiratorii nu este contestata, de foarte mult timp existenta acestora a fost subiectul dezbaterilor in comunitatile medicale din lume. De acum aproximativ 30 de ani, medicul si cercetatorul osteopat John E. Upledger a folosit ritmul unui alt sistem – sistemul craniosacral – pentru a alina durerea si disconfortul.

Sistemul craniosacral este compus din membranele si lichidul cerebrospinal care invaluiesc creierul si maduva spinarii. Se intinde de la oasele capului, fetei si gurii, care compun craniul, pana jos la sacru sau regiunea codala.

Din moment ce acest sistem influenteaza dezvoltarea si functionarea creierului si a maduvei spinarii, un dezechilibru sau o restrictie poate produce un numar de tulburari senzoriale, motorii sau neurologice. Aceste probleme pot include durerea cronica, tulburari de vedere, scolioza, tulburari de coordonare motorie, deficiente de invatare si alte provocari pentru sanatate.

Terapia CranioSacrala este o metoda blanda de a detecta si corecta, metoda care ajuta mecanismul natural de vindecare sa disipeze efectele negative ale stresului asupra sistemului nervos central. Beneficiati de asemena de o mai buna sanatate globala si rezistenta la boala.

Terapia CranioSacrala intareste abilitatea corpului de a-si purta singur de grija. Ajuta la alinarea unei palete largi de boli, dureri si disfunctii.

Terapia CranioSacrala se efectueaza pe o persoana imbracata complet. Cu o atingere usoara – de obicei cu greutatea cel mult cat a unei monede – practicantul monitorizeaza ritmul sistemului craniosacral pentru a detecta restrictiile si dezechilibrele posibile. Terapeutul apoi foloseste tehnici manuale delicate pentru a elibera suprafetele afectate si pentru a usura presiunea nepotrivita asupra creierului si maduvei spinarii.

O sedinta de Terapie CranioSacrala poate sa dureze de la 15 minute la mai mult de o ora, si poate fi folosita singura sau in combinatie cu alte proceduri terapeutice. Rezultatul? Un sistem nervos central eliberat de restrictii. Si un organsim care se poate intoarce la nivele sale maxime de performanta.

Datorita efectelor pozitive asupra multor functii ale corpului, Terapia CranioSacrala este practicata de variati profesionisti in servicii medicale. Include medicii ostepati, medicii alopati, doctori de chiropractica, doctori de medicina orientala, medici naturisti, asistente, specialisti in psihiatrie, psihologi, stomatologi, kinetoterapeuti, terapeuti ocupationali, logopezi, acupunctori, maseuri si profesionisti din alte domenii inrudite.

Cum a inceput terapia CranioSacrala?

Terapia CranioSacrala dateaza din anul 1970 cand medicul osteopat John E. Unpledger a observat pentru prima oara miscarea ritmica a sistemului CranioSacral in timpul unei operatii pe maduva spinarii. Totusi, nici unul din colegi si nici literatura nu au putut explica fenomenul.

Doi ani mai tarziu, Dr. Upledger a participat la un curs scurt despre osteopatie craniala tinut de Dr. William Sutherland. Cursul s-a axat pe oasele capului si pe faptul – surprizator la vremea aceea – ca acestea nu sunt fuzionate cum au fost invatati doctorii in scoala medicala. In schimb, materialul lui Sutherland a demonstrat ca oasele craniului continua sa se miste pe tot parcursul vietii unei persoane.

Punand aceasta noua informatie alaturi de observarea cu ani in urma a ritmului ciudat, Dr. Upledger a teoretizat ca in interiorul sistemului craniosacral functioneaza un fel de sistem hidraulic. Apoi s-a pornit sa-si confirme teoriile.

In 1975 s-a alaturat Colegiului Osteopatic din cadrul Universitatii de Stat Michigan ca cercetator clinic si profesor in biomecanica. Acolo a condus o echipa de anatomisti, fiziologi, biofizicieni si bioingineri pentru a testa si documenta influenta terapiei asupra sistemului craniosacral. Pentru prima oara au fost capabili sa explice functionarea sistemlui craniosacral si sa demonstreze cum atingerea foarte usoara poate fi folosita in evaluarea si tratarea disfunctiilor legate de creier si maduva spinarii.

Beneficiile terapiei cranio-sacrale se obtin doar printr-o practica intensiva teoria fiind confirmata de practica.