Drenajul venos si limfatic

La baza scolii de masaj clasic sta practica drenajului venos si limfatic dupa Vodder, masajul chinezesc, influentele inevitabile din medicina indiana Ayurveda, si nu in ultimul rand principii generale contemporane de aromaterapie dupa Robert Tisserand si Shirley Price.

Drenajul limfatic manual dupa doctorul Vodder se bazeaza pe cateva principii :

1. Regiunea proximala trebuie drenata înaintea celei distale.
2. Eliberarea barierelor si a cailor de drenaj.
3. Intensitatea optima de presiune (care ar putea fi de aproximativ 30-40 mmHg !!!?!!), trebuie modificata în functie de tipul de tesut tratat în acel moment.
4. Fiecare miscare circulara variaza, începând de la zero, crescând lin pâna la presiunea maxima si mergând descrescator spre zero din nou.
5. Directia presiunii, sensul manevrei, depinde de directia de curgere a circulatiei limfatice, metemeric, astfel ca efectul de pompa potrivit sa fie transmis tesuturilor.
6. Manevrele si variatiile lor se repeta într-un ritm neschimbator (ratie ).
7. Faza de presiune dureaza mai mult decât faza de relaxare, fapt absolut necesar pentru a impiedica inertia sistemului limfatic.
8. Efectul relaxant al tratamentului este obtinut de delicatetea si monotonia cu care este aplicata tehnica. În faza zero si greutatea unei singure petale de trandafir ar putea fi prea mult ( Hildegard L F N Wittlinger).
9. Sunt timpi stabiliti pentru un tratament, dar care nu pot fi generalizati.

Aplicarea unei cantitati (intensitati) specifice de presiune nu cade în domeniul teoriei, din moment ce acest fapt nu poate fii simtit decât în practica.
O senzatie “în buricul degetelor” si un bun simt intuitiv sunt calitati importante unui terapeut bun.
Se aplica regula: “…daca asa (ori cand ?) cere tesutul !?!!….”
Manevrele individualizate în drenajul limfatic manual -DLM- al doctorului Vodder sunt combinatii de miscari circulare, rotunde, ovale, mici si/sau mari, profunde si/sau mai superficial, lent ori rapid, care pot determina caracteristica de relaxare, terapeutic, medical, recuperare, drenaj, sportiv, anticelulitic s.a.

AMPB promoveaza aceasta terapie in simpozioane care se desfasoara pe durata a 2-3 weekend-uri in functie de numarul de participanti si de nivelul de pregatire in domeniul terapiilor complementare.

E necesara o pregatire minima de anatomie si fiziologie.

Leontin Florian Nedelcu