Masaj Thailandez

Masajul Traditional Thailandez Medical Antic este una dintre artele vindecatoare ale medicinei traditionale thailandeze, celelalte fiind medicina naturista si meditatia spirituala. Termenul “masaj” da o idee diferita decat ceea ce reprezinta de fapt masajul Thai, care chiar si la cel mai de baza nivel, este o secventa complexa de apasare a tesuturilor, intinderi, rasuciri si manipulari ale articulatiilor. Din aceste considerente vom prefera sa folosim termenul de “TerapiaThai” in locul “masajului”, care este frecvent folosit.

Terapia Thai a fost intr-o continua evolutie pentru cel putin 1000 de ani. Nu este surprinzator deci sa gasim variatiuni subtile in tehnica folosita de mai multi practicanti, iar diferentele sunt mult mai evidente intre stilurile caractersitice folosite in nordul si sudul Thailandei.

Tehnicile prezentate sunt un esential “potpuriu” a celor luate din diferitele regiuni ale tarii. Incepatorii le vor gasi curgatoare si armonioase si foarte similare celor ce sunt de asteptat din partea mainilor unui adevarat maestru Thai.

Terapia Thai este practicata in forma sa prezenta de cel putin 1000 de ani. Face parte din familia de terapii orientale, care este bazata pe teoria sanatatii si vindecarii prin curgerea energiei intrinseci si a echilibrului energiei. Alti membri ai acestei familii sunt masajul(terapia) si manipularea chinezeasca Tui Na, masajul(terapia) indian Ayurvedic si masajul japonez Zen Shiatsu.

Tui Na si masajul Ayurvedic exista de aproape 4000 de ani, iar radacinile masajului Thai sunt in aceste sisteme. Este evidenta influenta indiana a yoga atat pentru observatorul cat si pentru beneficiarul acestei forme unice de masaj. Mai putin cunoscuta este modalitatea disciplinata in care sunt tratate canalele energetice cunoscute ca Sen. In acest sens, Terapia Thai seamana mai mult cu Tui Na, ale carei teorie si practica au fost documentate in urma cu 2300 de ani. Primul comentariu din vest despre medicina Thai a fost facut in 1690 de catre Simon de la Loubere, un diplomat francez care a observat: “Cand o persoana este bolnava in Siam, incepe sa caute o persoana care este talentata in a-i modela corpul, si o pune sa-l “lucreze” cu picioarele”.

Rolul Terapiei Thai
Modul de viata modern este dominat de dorinta de a obtine independenta si implinire folosind masini si tehnologie. Avem ca obiectiv sa ne facem viata mai usoara si mai convenabila si, cu mai mult timp liber, speram sa fim suficient de sanatosi, plini de energie si lipsiti de durere ca sa ne putem bucura de viata. Exista o tendinta caracteristica spre auto-rasfat si acest lucru, din nefericire, merge mana in mana cu lipsa in alte domenii cum ar fi exercitiul fizic regulat.

Interactiunea prin contact fizic a fost fundamentala pentru majoritatea culturilor estice timp de mai multe mii de ani, dar este un concept strain pentru majoritatea vesticilor.
In acest moment trebuie inteles ca masajul traditional Thailandez nu este acelasi lucru cu activitatile mediatizate care au loc in saloanele de masaj pentru turistii din Thailanda. Nu are legatura cu activitati sexuale, ci cu implinire, echilibru, sanatate si fericire. Terapia Thai inseamna colaborare la un nivel fizic care este in afara sexualitatii, dar care pentru toti dintre noi, este un component vital al unei vieti pline de fericire si echilibru, lucruri care lipsesc in lumea moderna.

Originile masajului traditional Thai
La fel ca si originea thailandezilor, si istoria masajului tarditional Thai este obscura. Thailanda s-a aflat la rascrucea rutelor antice ale migratorilor, rascruce ce a intalnit multe valuri de civilizatii si culturi diferite. Combinatia dintre apropierea Thailandei cu China, si pozitionarea acestei tari pe una dintre rutele de comert cu India a dat nastere multor influente interesante culturale si religioase, in mod special Buddhismul, adus asupra primilor locuitori ale acestei regiuni.

Traditia folclorica ii atribuie lui Jivaka Kumar Baccha, cunoscut si sub numele de Shivago Komparaj, ca fiind fondatorul masajului thai. Fiind prietenul si medicul lui Buddha in urma cu 2500 de ani, inca este considerat “parintele medicinei Thai”. Nu au fost notate in scris niciuna dintre informatiile privind procedurile din masaj, ci au fost transmise din generatie in generatie prin viu grai. Textele medicale care aveau incluse descrieri detaliate ale masajului Thai, dupa cum a fost practicat in perioada respectiva, au fost inregistrate in cele din urma in limba Pali pe frunze de palmier. Acestea au fost venerate ca si texte religioase si tinute in siguranta in vechea capitala Ayutthia. In secolul XVIII, Ayutthia a fost cucerita de catre invadatorii birmanezi si multe dintre aceste texte pretioase au fost distruse. In 1832 regele Rama al III-lea a pus ca textele ramase sa fie cioplite in piatra ca epigrafe descriptive in templul Wat Pho, cel mai mare templu din Bangkok.

Liniile energetice
In teoria medicala Thai, energia vitala a corpului curge de-a lungul unor canale numite energetice. Aceasta energie alimenteaza toate procesele mentale, fizice si emotionale, procese care functioneaza normal doar in conditiile unui echilibru intre cerere si oferta de energie. Chinezii numesc energia “Qi”, japonezii ”KI” iar indienii “Prana”. Orice dezechilibru sau blocada in distributia energie poate produce durere sau suferinta. Cand sistemul functioneaza bine, va simtiti fericiti, relaxati, plini de energie si lipsiti de dureri sau contracturi.
Masajul Thai se axeaza pe principalele canale energetice. Aplicarea cu grija a presiunii de-a lungul acestor linii ajuta eliberarea oricarui blocaj sau oricarei stagnari a energiei. Presiunea si intinderea musculaturii o face mai receptiva la acest flux.

Ce poate face Terapia Thai
Este general acceptat ca Yoga este un mod eficient de a ramane flexibil si sanatos. Pe de alta parte, Terapia Thai este o metoda lenesa si simpla de a obtine toate beneficiile aduse de Yoga si mai mult, fara a trebui sa o faceti dumneavoastra.

Tehnicile pot fi folosite in tratamentul durerii cronice.
Intepenirea si pierderea flexibilitatii sunt privite in lumea vestica, ca rezultate inevitabile a procesului de imbatranire.
Cum te simti – fizic, mental si emotional – este mult mai important decat simpla varsta fizica.

Terapia Thai este o solutie in abilitatea sa de a pastra tineretea.

Secretul terapiei Thai
Care este secretul? Iti preseaza muschii si iti echilibreaza nivelurile energetice. Aceasta modifica flexibilitatea si echilibreaza efectele pe muschi de pe ambele parti ale corpului. Amplitudinea miscarii care se poate realiza la nivelul unei articulatii depinde de lungimea muschiului atunci cand este relaxat, respectiv atunci cand este complet contractat. Atunci cand muschii sunt tensionati, ei devin mai scurti, chiar daca nu esti constient de contractie. acest lucru se poate intampla daca sunt suprasolicitati, daca nu sunt lucrarti suficient sau print-un stres emotional. Indiferent de cauza, rezultatul este restrictioanrea miscarilor si intepenirea progresiva, precum si durerile care sunt caractersitice procesului de imbatrainire.
Muschii care se scurteaza sau devin tensionati vor crea forte inegale asupra coloanei, importanta prin faptul ca in ea se afla maduva spinarii. Acest lucru poate duce la dureri de spate, dureri cervicale si cefalee, care pot deveni usor comune vietii de zi cu zi. Prin abilitatea sa unica de a intinde sistematic toti muschii importanti din corp, manipuarile Thai va vor face sa obtineti efecte care nu sunt intalnite in alte manipulari.

Terapia Thai nu trebuie privita doar ca o experienta fizica. Daca se dovedeste ca este doar asta, inseamna ca a esuat sa-si obtina potentialul maxim. Primirea si oferirea Terapiei Thai este un mod ideal de a facilita schimbul subtil, dar puternic, intre energiile intrinsece a doi indivizi. Este un proces cu “doua sensuri”, iar realizarea acestuia depinde in mare masura de cel care il ofera. Chiar si in aceste timpuri moderne, Terapia Thai este necesara in viata de zi cu zi pentru ca sustine starea de bine si sanatatea. Este vehicolul perfect pentru doi oameni de a-si echilibra energiile si forta vitala.

Terapia Thai incorporeaza toata armonia si ritmul care de obicei lipsesc din viata noastra.

Majoritatea tehnicilor folosite in Terapia Thai sunt dezvoltate pentru a facilita si stimula fluxul energiilor intrinseci pentru a elibera blocaje, care ar putea sa impiedice obtinerea echilibrului esential pentru mentinerea unui corp sanatos si lipsit de dureri. In acest context, “sanatos si lipsit de dureri” se refera nu numai la partea pur fizica, ci si la aspectele mentale, emotionale si spirituale ale fiintei.

In acesta terapie veti gasi peste 150 de tehnici care pot fi folosite in masaj. Picioarele, palmele, policele, coatele si genunchii sunt toate folosite pentru a aplica presiune de-a lungul liniilor energetice. Alte tehnici destul de diferite sunt folosite pentru a aplica rasuciri si intinderi, acestea semanand cu yoga aplicata. Tot timpul ritmul este lent. Atunci cand se trece de la o tehnica la alta, miscarea este ritmica, armonioasa, curgatoare si lina.

Terapia Thai poate incepe din pozitia supina – stand pe spate – apoi fiecare parte este lucrata. Aceasta este urmata de pozitia pe o parte apoi cu fata in jos, si se termina in pozitia in sezut. Aceasta rutina incepe intotdeauna cu picioarele care sunt supuse la o varietate de presiuni, intinderi, flexi, extensii care l-ar surprinde si pe un reflexolog. Picioarele sunt puse sistematic intr-o serie de posturi care prezinta canalele energetice in cel mai avantajos mod posibil.

Terapia Thai este renumita pentru manipularile sale. Acestea sunt facute sa intinda toti muschii accesibili, doar “putin mai mult” decat s-ar intinde sub actiunea muschilor antagonisti care se contracta puternic. In cursul procesului, toate articulatiile principale sunt miscate doar “putin mai mult” decat s-ar misca prin propria putere musculara.

Terapia Thai include diferite forme de atingere – presiune, intindere, rasucire – care au fost perfectionate de-a lungul anilor. Cei care primesc terapiaThai in mod regulat, vor avea senzatia de relaxare, pace interioara, fericire, flexibilitate si intinerire.

Cuvantul “vindecare” sugereaza sanatate precara sau boala, dar semnificatia sanatatii este mult mai larga, in contextul in care este folosit aici. Sanatatea nu este doar starea de bine fizica sau lipsa bolii; este un concept care se refera la echilibrul existent intre toti acei factori care contribuie la “implinire” atat pe plan intern, cat si pe cel extern. Desi este dificil sa dam o definitie clara si atotcuprinzatoare a ceea ce contituie sanatatea, aceasta este caracterizata de vitalitate, flexibilitate, lipsa durerii, multumire si un sentiment de implinire.
Persoana sanatoasa, are in primul rand, un echilibru in viata sa. Unul dintre efectele majore ale vietii in ritm accelerat este faptul ca acest echilibru este deranjat, iar cand acest lucru se intampla trebuie acordat timp si solutii pentru restaurarea echilibrului.

Durerea este cel mai mare obstacol singular in calea fericirii, iar aceasta, la orice nivel s-ar afla, este o dovada de dezechilibru. Acesta este rezultatul excesului unor lucruri si deficitului altora. De exemplu, corpul va simti durere daca are prea multa mancare sau daca a avut parte de un exercitiu fizic prea intens. Dar dureri, poate la fel de mari, se pot simti si daca nu este consumata suficienta mancare sau daca nu exista deloc exercitiu fizic. Durerea poate fi simtita atunci cand nu se pot indeplini dorintele din minte, dar aceeasi durere se simte si atunci cand dorintele sunt restrictionate in asa fel incat nu exista motivatia pentru progres.

Dorinta de a avea o viata sanatoasa trebuie privita ca obtinerea de echilibru in toate aspectele legate de trai. Odihna si relaxarea sunt moduri minunate prin care putem calma mintea si corpul, pentru a ajuta la acest proces de echilibrare pe care il numim in mod normal “insanatosire”, si exista multe lucruri in viata de zi cu zi pe care le putem face in vederea obtinerii acestor lucruri. Unul din ele este si Terapia Thai. Terapia Thai va da in acelasi timp doua lucruri diferite, un antrenament ritmic care va echilibreaza perfect nevoile corpului pentru miscare si stretching, in timp ce va ofera o stare de relaxare in care grijile si dorintele excesive par sa se evapore.

Un masaj Thai poate dura pana la doua ore jumate,chiar patru dar e gresit un masaj ineficient pe tot corpul intr-un timp mult mai scurt Varsta nu este un indicator pentru gradul de suplete si a pragului de durere. Unii tineri pot sa fie foarte rigizi, in timp ce unii oameni foarte in varsta pot da dovada de o flexibilitate remarcabila, mai ales daca au avut grija de corpul lor.

Complexitatea interactiunii muschilor este oglindita in Terapia Thai, care trateaza fiecare muschi, din unghiuri diferite, de mai multe ori.

AMPB promoveaza aceasta terapie in simpozioane care se desfasoara pe durata a 3-4 weekend-uri in functie de numarul de participanti si de nivelul de pregatire in domeniul terapiilor complementare. E necesara o pregatire minima de anatomie si fiziologie.