MTC Medicina Traditionala Chineza

Despre medicina traditionala chineza se stie ca are o istorie mai veche de 3000 de ani. Istoria Chinei este foarte zbuciumata. Imparati si dinastii domnitoare au urmat unele dupa altele si s-a intamplat deseori ca un conducator sa „rescrie” istoria, ca sa scoata in evidenta existenta unor imparati pe care sa-i reconsidere ca fiind personaje de legenda. Acest lucru s-a intamplat si cu Huang Di, Imparatul Galben, pe care unii istorici il considera un personaj legendar, mai curand un zeu. Conform legendei, „Canonul de medicina interna al Imparatului Galben” a fost scris pe baza dialogurilor purtate de Imparatul Galben cu medicii de la curtea sa. La aceasta capodopera, s-au adaugat de-a lungul timpului, o multime de completari. Varianta finala a acestei capodopere s-a cristalizat, dupa toate probabilitatile, in secolele 3-5 d.Ch. Forma in care este cunoscuta astazi a fost redactata de un medic numit Wang Bing, in anul 762 d.Ch., fiind constituita din doua parti (in total 81 de capitole): prima parte, denumita „Intamplari simple” (Su Wen)- se ocupa de notiunile teoretice ale medicinei chineze (biologie, patologie, agenti patogeni, canale de energie, diagnoza, etc.) iar a doua parte, denumita „Axa spirituala” (Ling Shu) – prezinta practicile folosite cum ar fi: acupunctura, moxe si alte terapii medicale, descriind cele 9 feluri de ace, forma lor, utilizarea acestora, definind numeroase tehnici de terapie si dezbatand o multime de tratamente pentru diferite afectiuni.

Acest tratat a avut o influenta extrem de mare asupra medicinei chineze din toate timpurile. O perioada de decadere semnificativa intervine dupa pierderea razboiului anglo-chinez, numit si razboiul opiului (1839-1842) cand, patrunderea civilizatiei occidentale in China a adus cu sine si civilizatia occidentala. Astazi, pe langa medicina occidentala, medicina chineza este una din cele mai importante metode de tratament folosite in toate colturile lumii.

Medicina traditionala chineza este parte din cultura milenara chineza. Principiile filozofiei taoiste despre om si Univers (omul privit ca un microcosmos, perfect integrat si in rezonanta cu legile naturii) stau la baza acestei cunoasteri. Boala apare ca o consecinta a actiunii factorilor externi (alimentari, climaterici) si, mai ales, interni (genetici, stari emotionale si mentale) asupra echilibrului nostru interior.

Restabilirea sanatatii respecta principiile fundamentale: principiul energetic, conform caruia toate fenomenele si manifestarile din Univers sunt forme de energie permanent interconectate, si principiul dualitatii, yin-yang, sau al polaritatii energetice, care afirma ca un fenomen are doua aspecte relativ opuse, complementare, in relatie de echilibru si transformare dinamica (ziua si noaptea, sus-jos, rece-cald, superficial-profund, cer-pamant, activ-pasiv, hipofunctie-hiperfunctie).

Diagnosticul si tratamentul se bazeaza pe principiile fundamentale, pe legea celor cinci elemente (lemn-foc-pamant-metal-apa), pe actiunea factorilor interni-externi, care se regasesc interconectate in aspectul fizic general (culoarea pielii, proportii, harta limbii, a irisului, voce, atitudine si mers), pulsuri, starea clinica. Abordarea holistica se intalneste in toate traditiile medicale, dar medicina traditionala chineza defineste foarte clar relatia dintre om si Univers, dintre diferitele sisteme si aparate ale corpului, dintre fizic, mental si emotional, precum si dintre formele de boala si modalitatile de tratament.

In practica, medicina traditionala chineza se regaseste in fitoterapie, dietetica, acupunctura si tehnici conexe: qigong, masaj terapeutic tuina. Feng shui, artele martiale si presopunctura s-au desprins din filozofia taoista, care sta la baza medicinei traditionale.

In practica noastra principiile MTC Ne insotesc in Terapia Zen Shiatsu, Terapia Thai, presopunctura, electropunctura.