Terapia Watsu

Watsu este o forma subtila a lucrului cu corpul in apa, in care serii de intinderi din yoga si tehnici de masaj asiatice sunt combinate pentru a asambla un dans gratios. Watsu se bazeaza pe practica japoneza Zen Shiatsu. Zen Shiatsu incorporeaza intinderi care elibereaza blocaje din meridianele energetice canalele prin care curge ki-ul sau forta vietii . Watsu combina elegant chiar si pe muzica therapeutica de fundal elemente de masaj si mobilizari articulare. Acest efect poate fi amplificat si intarit (facut mai profund, dar si mai subtil) intinzand pacientul mai fluent intr-o apa calda 35 – 36 grd. C. Sprijinind, leganand si onduland intreg corpul in timp ce piciorul, trunchiul sau bratul sunt intinse ori rasucite, se elibereaza rezistenta ori/si tensiunile acumulate .

Cand intreg corpul este in continua miscare, fiecare miscare intrand fluent si gratios in urmatoarea nu exista cale de anticipare a ceea ce urmeaza , nici opozitie cu rezistenta . Stresul se va transforma intr-o stare placuta care confera relaxare . Astfel corpul se poate misca peste limitarile impuse astfel de frica de durere. O viata noua este raspandita in tesutul conjunctiv neglijat si segmentul de corp abordat arata noi posibilitati de libertate a miscarii .

Apa calda si sprijinul continuu sunt ideale pentru eliberarea coloanei, greutatea de pe vertebre este anulata , relaxand muschii eliberindu-i de tensiuni , circulatia poate sa transporte catabolitii ramasi in muschi, astfel reducand febra musculara si oboseala.

Intinderile si miscarile de rotatie ale trunchiului si membrelor , reflexia apei jucand pe pleoapele inchise in timp ce capul se ruleaza dintr-o parte in alta , temperatura schimbandu-se pe piele de la apa calda la aerul racoros, au efect benefic asupra corpului la nivel kinestezic, vestibular, proprioceptiv si tactil.

Watsu este o tehnica excelenta pentru a se integra in tratmentul fibromialgiei, artrita osteo sau reumatoida, situatii ortopedice , rani din sport , durere musculo -scheletala, spasme, intinderi musculare, entorse, sindromul de durere miofasciala, si in general si post operator.

Lucrul cu corpul in mediul acvatic este ideal pentru viitoarele mame, apa calda si miscarile ritmice pregatesc femeile pentru procesul nasterii . Unele efecte neplacute ale sarcinii sunt reduse pentru o perioada de timp, mama si copilul plutind in acelasi mediu.

Chiar si cineva care nu este “destul” de flexibil pentru a primi intinderile complexe ale Watsu, beneficiaza de minina intindere si de simpla leganare , ondulare si miscare ritmica in apa calda.

Miscarile de baza din Watsu incurajeaza vindecarea la un nivel fizic, mental si emotional , trezeste capacitatea de autovindecare a corpului, ajuta la scaderea tensiunilor musculare, cresterea randamentului motor, scaderea durerii, reduce stresul si anxietatea, , amelioreaza somnul, creste energia si reduce oboseala .Modurile in care oamenii , descopera si experimenteaza watsu sunt la fel de unice si variate ca individul in sine.

Watsu, un cuvint derivat din water si shiatsu inseamna shiatsu in apa, o metoda de destindere bazata pe practici orientale de relaxare, pe cunoasterea punctelor si meridianelor de acupunctura, care se executa in apa calda la temperatura corpului . Pacientul este purtat, leganat in ritm si masat intr-o apa bine incalzita la 35 – 36 grade Celsius. Spatele se relaxeaza, articulatiile si coloana vertebrala se elibereaza de tensiuni si miscarile fluide care i se fac, permit corpului sa se destinda si sa se intinda in totalitate .

Watsu a fost dezvoltat de un american,Harold Dull, in anii 80-90. Dupa ce a invatat Zen Shiatsu in Japonia acesta a transpus in apele calde de la Harbin Hot Spring in California, tehnicile specific de masaj si intindere (stretching) pe care le invatase , asociate cu practica Zen Shiatsu si cu miscarile ritmice in mediul acvatic.

In timpul unei sedinte de Watsu pacientul nu este introdus singur in apa calda, el este in mod egal purtat si leganat de un partener de Watsu , terapeut instruit, care executa miscarile.
Relaxarea este imediat resimtita in respiratie care se linisteste si devine mai lenta si mai profunda. In aceasta imprejurare de alunecare si de abandon, corpul nostru ar trebui sa renunte la toate activitatile musculare superficiale.
Ajungem in mod natural la concluzia ca este o situatie terapeutica ideala care permite corpului sa elibereze tensiunile si blocajele si sa evacueze toxinele.

Miscarea

In apa , tot corpul este implicat in miscarea noastra, pe care noi o realizam servindu-ne de acest element , ceea ce este extreme de diferit de ceea ce putem face pe tera ferma. Presiunea apei este aceeasi pe toate partile, ne poarta si ne sustine. Acesta este ceea ce obtine un efect de relaxare si care permite efectuarea miscarilor si intinderilor specific Watsu, care nu sint posibile la sol.
Important este si ritmul respiratiei care se coreleaza cu miscarea.

Armonizarea

Watsu nu se efectueaza niciodata singur, intotdeauna sint doi parteneri , ca la dans. De aceea este foarte important in invatare, sa intelegi ce inseamna sa primesti sau/si sa oferi o sedinta de Watsu, lucru important in ambele situatii.
Armonizarea si ritmul coordonarii miscarilor se face in ritmul respiratiei. Acest lucru poate parea aparent dificil daca ignoram rolul important al apei. . Cind un partener il ghideaza pe celalat, apa este cel de-al treilea partener important care mereu ne poarta, ne inconjoara si ne sustine in watsu. .

Practicantii de Watsu nu fac psihoterapie sau consiliere.

Totusi, practicantii sunt valorosi ca ascultatori, care ofera ascultare si acceptare, neconditionat, fara sa judece.

Inainte de toate terapia Watsu este o terapie care are o extraordinara eficienta în relaxare atît în planul fizic cat si în cel psihic de unde si interpretarile legate de efectul miraculos remarcat în unele afectiuni mai speciale.

Toti pacientii au remarcat eficienta Watsu in relaxare si flexibilizare psiho-somatica.