Electropunctura

Acupunctura este o metoda straveche de tratament nascuta si perfectionata de civilizatia chineza. Bazele teoretice se sprijina pe bioenergetica umana.
Conform teoriei clasice a acupuncturii, viata se mentine prin consum de energie. Energia specifica viului are mai multe forme in functie de destinatia sa in organism si circula in permanenta intr-un ritm bine precizat prin trasee specifice numite meridiane. Pe aceste meridiane sunt dispuse puncte prin care energia poate fi controlata.
Energia viului ca orice alta forma de existenta din univers are o dubla polaritate, Yang si Yin.

Sanatatea înseamna expresia echilibrului dintre energia Yin si Yang. Orice dezechilibru energetic care survine fie prin excesul fie prin insuficienta uneia din cele doua componente înseamna boala. Rolul acupuncturii este de a interveni in reglarea acestui echilibru energetic respectând anumite reguli si folosind ca unealta de lucru acul de acupunctura, de unde si denumirea de terapie prin ac.

Organele si functiile corpului se afla in corelatie cu un punct de pe tegument. In momentul aparitiei unei perturbari a functiei sau a organului, la acest nivel punctul devine dureros spontan sau la palpare.
Asupra acestui punct dureros de pe tegument se poate actiona prin masaj, intepare, introducere de substante chimice, biologice (apiterapie, mezoterapie), prin încalzire (moxibustie) prin stimulare electrica (electro-punctura). Acele de acupunctura pot fi confectionate din aur, cupru, argint sau aliaje inoxidabile. Dupa inteparea punctului medicul poate actiona printr-o miscare de tonifiere sau de dispersie in functie de rezultatul pe care vrea sa-l obtina.
Aceste ace actioneaza la nivelul punctului de acupunctura la fel ca o pila electrica.
Alegerea punctelor ce urmeaza a fi întepate nu este intamplatoare ci se face pe baza unui diagnostic obtinut prin imbinarea datelor de diagnostic „clasic” cu cel „traditional” (culoarea pielii, a ochilor, a limbii, modulatia vocii, gesticulatia, pulsologia).

Tratamentul se compune din mai multe sedinte zilnice cu durata de 20 – 30 de minute de electropunctura. Bolile recente se pot rezolva usor, de obicei in cateva sedinte, cele vechi devenite cronice putand necesita luni de zile de tratament. Exista si boli foarte vechi care nu se vindeca total, dar sub tratament se amelioreaza dand un anumit confort vietii.

Succesul tratamentul depinde si de organismul pacientului si modul de gandire al acestuia, de unde si expresia „nu sunt boli ci bolnavi”.
Indicatia majora a acupuncturii/electropuncturii o constituie in primul rand algia (durerea) de orice tip si tulburarile considerate functionale). Cum marea majoritate a bolilor au o astfel de simptomatologie rezulta ca aria de adresabilitate este foarte mare.
Tratamentul prin acupunctura/electropunctura poate fi asociat cu cel clasic alopat precum si cu aromaterapie, homeopatia sau fitoterapia.

Vechile scrieri spun ca bolile „profunde” se trateaza cu leacuri, iar bolile „superficiale” cu acupunctura, electropunctura. De aceea homeopatia si plantele completeaza in mod fericit acupunctura/electropunctura.

Acupunctura se practica in prezent in peste 60 de tari ale lumii, avand statut egal cu celelate discipline medicale.

Desi in aparenta pare o metoda si o filozofie simpla, tratamentul prin acupunctura înseamna, cel mai adesea, un complex proces de coroborare de date si metode.

In ultimul timp in loc de ace de acupunctura se utilizeaza aparate electrice numite electropunctoare .

Electropunctura este o metoda de tratament în acupunctura asemanatoare fizioterapiei dar care stimuleaza numai punctele corespunzatoare de pe meridianele energetice din Medicina Traditionala Chineza.

Electropunctura este o metodă non-invazivă prin care punctele de presiune sunt stimulate prin impulsuri electrice, fără ace.

Stimularea este indusă printr-un electrod, aparatul identificând automat punctele cu rezistenţă slabă, mecanism de detectare, iar vârful rotunjit trimite impulsuri spre punctele identificate.

Impulsul are o forma de unda specifica, o sursa de tensiune de current continuu- 6 V, o frecventa fixa 10-30 Hz sau reglabila 2-100 Hz, o intensitate de stimulare care nu depaseste 0,015 microamperi

Pe piata exista numeroase aparate de electropunctura.

In practica noastra folosim un aparat de fabricatie germana tip e-Acu-Pen.(6V-30 Hz)