Terapia cu albine

Aproape fiecare dintre noi a fost cel puţin o dată înţepaţi de o albină. Veninul acesteia este însă foarte benefic, ne întăreste sistemul imunitar, ne scapă de durerile articulare, dar şi de anemie. Arma albinelor, acul, conţine un venin deosebit de folositor organismului uman, chiar dacă înţepătura declanşează o reacţie nu tocmai plăcută pe moment. Albina nu este de regulă agresivă şi atacă doar dacă se simte ameninţătă, de regulă înţepând persoanele agitate, cele care transpiră abundent sau sunt mult prea parfumate, dar şi pe cei care se îmbracă în culori tari. Dacă este administrat în doze mici, specialiştii spun că din tratamentul cu venin se pot obţine rezultate foarte bune în tratarea si vindecarea multor boli. Din cele mai vechi timpuri oamenii au constatat că articulaţiile dureroase devin indolore, deci nu mai dor, în urma înţepăturilor de albine. O înţepătură de albină declanşează o reacţie locală sub forma unui edem, a unei inflamări care poate să dureze de la trei minute până la trei ore, însă tocmai acest lucuru determină punerea în mişcare a sistemului imunitar care nu poate avea decât efecte benefice asupra stării noastre de sănătate
În venin albina are o serie de substanţe histamino-reglatoare care vor avea efecte asupra sistemului imunitar. Dupa multe cercetari s-a ajuns la concluzia că elementul cel mai activ din venin este o substanţă alcalină formată dintr-un amestec de proteine polipeptid citotoxic melitina. După ce ajunge în organism, veninul de albine stimulează hipofiza să secrete ACTH, care la rândul lui stimulează cortexul glandelor suprarenale să secrete cortizol. Prin urmare, veninul de albine stimulează secreţia internă de cortizol.

Care sunt bolile tratate cu venin de albine? Persoanele care practică tratamentul cu venin de albine au afirmat că simt cum organismul întinereşte, devine mai viu, iar durerile sunt diminuate sau chiar eliminate. “Există o tehnică specifică, se poziţionează acul pe zona afectată, rămâne acul cu sacul cu venin în tegument unde se lasă ca să îşi facă efectul. Se pot face pina la aproximativ 20 de intepaturi de acest tip pe şedinţă. Specialiştii în apiterapie din toată lumea indică veninul de albine în tratarea afecţiunilor: boală vasculară periferică, hipertensiune arterială, afecţiunile sistemului musculo-scheletic, afecţiuni reumatice ale muşchilor, nervilor şi articulaţiilor, artrite, poliartrită deformantă, probleme de tonus muscular, probleme ligamentare, bolile sistemului nervos precum nevralgii, tromboze cerebrale ,sciatică, scleroză multiplă, afecţiunile sistemului endocrin, sindrom premenstrual, afecţiunile sistemului imun, tumori, boli metabolice, boli ale prostatei, hepatite. Pe de altă parte, există şi contraindicatii: în timpul menstruaţiilor, a sarcinilor şi la alăptare, copiilor sub 12 ani, celor cu tulburări emoţionale. Specialiştii subliniază, de asemenea, că sunt şi cazuri de persoane alergice, care nu au voie să utilizeze tratamentul cu venin. Se recomandă realizarea unui test de alergie înaintea respectivului tratament.

Compoziti veninului de albine si efecte.

Melitina – polipeptida ce contine 26 de aminoacizi si reprezinta 40-60% din compozitia veninului.
Este cel mai toxic component si este responsabil de efectele dureroase ale intepaturii.- – antibacteriana si antifungica;- antitumorala;- inhibitor la nivel de sistem nervos central, produce contractia musculaturii netedesi striate;- produce eliberarea de histamina;- proprietati radio-protectoare;- creste permeabilitatea vasculara, produce hemoliza directa;-scade tensiunea arteriala; – puternice proprietati antiinflamatoare.

Fosfolipazele (A2 si B) – Grup de enzime foarte raspândita in lumea vie. Este alergenul major al veninului de albine. Actioneaza direct asupra membranelor biologice. actiune radio-protectoare;- este mastocitolitica;- determina eliberarea de histamina;- scade presiunea arteriala;- are proprietati antigenice;- prezinta efecte antagoniste fata de alpha toxina stafilococica si toxina tetanica- actiune antitumorala.

Apamina –  Cel mai mic polipeptid neurotoxic cunoscut (contine 18 aminoacizi) Singurul capabil sa strabata bariera hematoencefalica- este antigena;- proprietati antiinflamatorii

Hilauronidaza – Principalul factor responsabil pentru raspândirea celorlalte molecule ale veninului de albine in tesutul atacat:

– creste permeabilitatea capilara;

– prezinta proprietati legate de raspunsul imunitar;

– este antigenic si anafilactogen.

MCDP – peptid cu efect degranulatoriu al mastocitelor- efecte mult mai mari decât hidrocortizonul in suprimarea evolutiei artritei adjuvante induse, de 100 de ori mai eficient decât hidrocortizonul.

Cardiopep – creste forta de contractie (beta-adrenergica) a inimii; – creste ritmul cardiac; – efecte reduse asupra circulatiei coronariene;- proprietati antiaritmice

Minimina – actioneaza asupra larvelor de insecte, intârziind dezvoltarea acestora.

Adolapina – neuro transmitator- proprietati analgezice si antiinflamatorii.

Histamina – mareste diametrul si permeabilitatea capilarelor;- actioneaza asupra musculaturii netede din vasele mari, provocând dilatarea lor si implicit scaderea tensiunii arteriale;- declanseaza senzatia de mâncarime a pielii in zona intepaturii.

Dopamina – stimuleaza activitatile motorii.

In practica noastra aplicam albinele pe puncte de acupunctura, pe articulatii interesate, pe grupe musculare cu probleme, pe insertii musculare, pe cheloide mari, pe trasee agice.